Zioła w kuchni

Stosując zioła jako przyprawy kuchenne warto pamiętać o kilku zasadach:

  • przyprawy ostre (np. ostra papryka) dodajemy do potraw w małych ilościach w przeciwieństwie do przypraw delikatnych w smaku, których możemy użyć więcej,

  • przyprawiając potrawę kilkoma przyprawami powinniśmy pamiętać, że jedna z przypraw powinna być intensywniejsza w smaku, pozostałe- łagodne,

  • świeże zioła są mniej intensywne w smaku i aromacie od ususzonych; dodajemy je do potraw pod koniec gotowania

Ważne!

Przyprawy mają za zadanie wzmocnienie, uszlachetnienie smaku potrawy a nie całkowite jego zagłuszenie.

Przykłady zastosowania przypraw w kuchni:

  • anyż - wołowina, słodki chleb, wiejski ser

  • estragon - marynaty do mięs, ryby , drób, zupa pomidorowa

  • kolendra - potrawy mięsne

  • liście laurowe - wołowina, marynaty do mięs, ryby i zupy warzywne

  • kminek - chleb, mięsa, ziemniaki

  • bazylia - dania z pomidorami , wołowina

  • oregano - pizza, sosy pomidorowe, pieczeń wołowa

  • rozmaryn - wołowina, wieprzowina, drób, pieczone ziemniaki

  • tymianek - świeże pomidory, cebula, ziemniaki

Autor

Ambroży fusion

Opis autora #1

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 546 392

E-mail: kontakt@pzsnstart.org.pl

Blog związany z tematyką zdrowia i naturalnej medycyny. Znajdziesz porady jak skutecznie dbać o swoje zdrowie, stosować profilaktykę prozdrowotną, aby raz na zawsze zapomnieć o chorobach.

Jeśli jesteś zainteresowany zdrowym trybem życia,
i chciałbyś podjąć współpracę w celu pisania na portal, lub masz krytyczne uwagi odnośnie zawartości,

napisz do nas na adres: kontakt@pzsnstart.org.pl

Usuwanie blizn