Lawenda jako roślina olejkodajna

Lawenda, ze względu na swój piękny, fioletowy kolor, bardzo korzystnie prezentuje się ususzona w bukietach. Bardzo ładnie wygląda również rosnąca w ogrodzie czy chociażby w doniczce na parapecie balkonowym. Jednak oprócz przyjemnego wygładu posiada równie przyjemny zapach. Z tego powodu jej ususzone listki często chowa się do bawełnianych saszetek wsadzanych potem do szafy między bieliznę. Olejek pozyskiwany z lawendy ma szerokie zastosowanie aromaterapeutyczne. Ma charakterystyczny kwiatowo-ziołowy zapach.

Lecznicze właściwości olejku to m.in.:

  • działa on rozgrzewająco i przeciwbólowo (jako składnik olejków do masaży wykonywanych przy reumatyzmie),

  • bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy (co wykazano w badaniach dowodzących, że podczas wdychania olejku lawendowego w mózgu wzrasta poziom fal alfa, odpowiedzialnych za uczucie odprężenia, komfortu, rozluźnienia, relaksu a nawet senności) np. w postaci inhalacji, do których używa się specjalnych kominków do aromaterapii,

  • ma działanie antyseptyczne i przeciwbólowe, co jest przydatne w przypadku leczenia zranień, otarć czy oparzeń oraz długo gojących się blizn (istnieją wzmianki o lekarzach, którzy w czasie wojny stosowali olejek z lawendy do leczenia rannych żołnierzy),

  • oprócz działania łagodzącego ból ma, jako składnik maści i mazideł, działanie miejscowo znieczulające,

  • główne składniki olejku z lawendy- linalol i octan linalolu, mają (potwierdzone badaniami) działanie przeciwgrzybiczne, a sam olejek działa również przeciwbakteryjnie (dlatego jest często wykorzystywany jako składnik kosmetyków do skóry trądzikowej i z problemami dermatologicznymi).

W aromaterapii olejek lawendowy najczęściej używa się w stężeniu jednoprocentowym.

Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w kosmetyce. Jego piękny zapach powoduje, że często jest dodawany do przeróżnych mydełek, soli do kąpieli, mleczek, kremów czy balsamów.

Autor

Ambroży fusion

Opis autora #1

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 546 392

E-mail: kontakt@pzsnstart.org.pl

Blog związany z tematyką zdrowia i naturalnej medycyny. Znajdziesz porady jak skutecznie dbać o swoje zdrowie, stosować profilaktykę prozdrowotną, aby raz na zawsze zapomnieć o chorobach.

Jeśli jesteś zainteresowany zdrowym trybem życia,
i chciałbyś podjąć współpracę w celu pisania na portal, lub masz krytyczne uwagi odnośnie zawartości,

napisz do nas na adres: kontakt@pzsnstart.org.pl

Usuwanie blizn